annonse

Matjorda burde være hellig

– TRENGS STERKERE TILTAK
– TRENGS STERKERE TILTAK: – All matjord er lokal og for hvert mål matjord som går tapt i våre kommuner, vil matsikkerheten vår bli litt dårligere. Det haster å verne matjorda, skriv Natalia A. Golis. (Foto: Vidar Herre/Arkiv)

Matjorda er grunnlaget for sivilisasjon og bosetting. Naturen har brukt tusenvis av år på å lage den.

Her i Norge er den ekstra sjelden. Bare 3 prosent av landet egner seg til å dyrke mat og kun en tredjedel av dette er egnet til å dyrke matkorn. Likevel fortsetter vi å legge matjorda under asfalt, kunstgressbaner, boliger og kjøpesentre. I snitt lar kommunene 6000 mål matjord forsvinne hvert eneste år. Derfor jobber De Grønne for en ny jordvernpolitikk i Norge.

I forrige uke fremmet vi sju forslag på Stortinget for å redde matjorda. Vi ville blant annet gi matjorda nasjonal beskyttelse ved å flytte ansvaret for matjorda fra kommunen til staten. Vi ville lage en ny lovhjemmel som gjør det mulig å gi matjord varig vern og vi foreslår å stramme inn kravene for å kunne gi dispensasjon til å bygge ned matjord. Dessverre ble samtlige forslag nedstemt. I tiden som kommer må vi derfor ta kampen for matjorda lokalt i kommunestyrene og på fylket.

For De Grønne i Hordaland er jordvern et verdispørsmål. Solidaritet med framtidige generasjoner er kjernen i vår politikk. Vi kan ikke fortsette å frarøve våre barnebarn muligheten til å dyrke mat av hensyn til kortsiktig inntjening for utbyggere og kommuner. Vi vet at vi kommer til å trenge mer mat i fremtiden. FN har beregnet at den globale matproduksjonen må økes med 70 prosent for å sikre verdens befolkning nok mat innen 2050. For at Norge skal følge opp sitt globale ansvar for å nå FNs Bærekraftsmål, må vi her hjemme ta ansvar for å øke vår egen selvforsyningsgrad. Derfor trenger vi en tøffere jordvernpolitikk både i Norge og i Hordaland.

Det er derfor skuffende at Sp, Ap og KrF i stedet for å stemme for vårt forslag, som de jo åpent sier at de er helt enige i, heller velger å be landbruksministeren komme med en ny jordvernstrategi utpå høsten. Da kan vi utrede utredningen en gang til, revidere strategien om igjen, snakke om jordvern en gang til – alt mens matjorda bygges ned.

ENGASJERT
ENGASJERT: Natalia Golis. Foto: Sigrid Seim

Vi vet jo allerede meget godt hva Høyre og Frp mener: De vil at staten skal blande seg minst mulig inn i den arealpolitikken – også når matjord og natur er truet.

Det er sprik mellom ord og handling. Selv om Sp, Ap og KrF i ord er enige med MDG i at det trengs sterkere tiltak for å verne matjorda, så vises det ikke i vedtakene i Stortinget. Vi trenger konkrete tiltak – ikke flere utredninger og strategier.

Vi trenger en ny og tøffere matjordpolitikk – både i Norge og særlig på Vestlandet. All matjord er lokal og for hvert mål matjord som går tapt i våre kommuner, vil matsikkerheten vår bli litt dårligere. Det haster å verne matjorda.

Natalia A. Golis, fylkestingspolitiker Miljøpartiet Dei Grøne Hordaland

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt namn. Då vert det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, trugslar, hatske meldingar eller reklame vert ikkje akseptert på avisa-hordaland.no. Falske profilar vert utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

annonse