annonse

Et snevert flertal i en grumsete sak

NY GONDOLBANE
NY GONDOLBANE: - Næringslivet er taust. Her sitter man formentlig på gjerdet og venter på den «spin-off», som måtte komme i kjølvannet på opstiperte cruiseturister og annet godtfolk, som vil komme til Voss for å se på, at «Verdi er vid, men Voss er vidare, skriv Ole Ystaas.

Det står stor respekt av partiene som stemte i mot den nye gondolbanen, og empatien som de viser med de involverte huseierne.

  • OLE YSTAAS

Det var som Hordaland skrev i referatet fra formannskapets møte om oreigning av 20-25 eiendommer, at det ble et overraskende lite flertal - og et stort mindretal.

Partiene som stemte i mot var først og fremst: H, V, og MDG. Det står stor respekt av disses representanter, og den empati­ de viser med de involverte huseierene. Til gjengjeld står det litt mer uklart hva representanten fra KrF og Sp mener. Det er fint med tvilende tilkjennegivelser. Det tyder på, at de har noget så sjeldent, som en dårlig samvittighet. Men det nytter ikke noget, å vride hendene samtidig, som man stemmer for en oreigning.

Motstanden mot plasseringen av den nye gondolbanen er til å ta og føle på. Naboene er imot, og huseierene er selvsagt også imot. Og jeg vet, at det er mange andre som er enten imot, eller ser med stort ubehag på det, som er ved å skje.

Næringslivet er taust. Her sitter man formentlig på gjerdet og venter på den «spin-off», som måtte komme i kjølvannet på opstiperte cruiseturister og annet godtfolk, som vil komme til Voss for å se på, at «Verdi er vid, men Voss er vidare». Eller kanskje er «Vill vest Voss»» et mer passende uttrykk. Den eneste av the establishment som har ytret betenkeligheter mot å nedlegge den gamle bane, er direktøren på Fleischer. Det gjorde han allerede i 2012, og kom senere med en alternativ plassering. Respekt for det.

Ordføreren snakker om, at dette vil bli den største gondolbane i Nordeuropa. Den bemærkningen har han fra rapporten fra Asplan Viak, som Voss Resort har fått fremstilt. En masse varm luft blandet op med vurderinger og fremtidsplaner. Det står i begyndelsen, at det skal en videre utgreiing til med hensyn til Mølstertunet og en Villreinstamme på Hangur. Og til slutt: Hvis alt går som planlagt, byggestart i 2014!

(Ups.) Men det står ikke noget i innledningen om, at man eventuelt må eliminere 20-25 eiendommer, hvor det bor virkelige mennesker og skattebetalere. Det kommer først i skjemaform på side 8.

I 2014 var den autokratiske republik - Putins Rusland - vært for vinter-OL. I den forbindelse skulle byen Sochi rustes opp til begivenheten. Her ble hus og gamle leiegårder jevnet med jorden, og innbyggerene flyttet på brutalt vis.

Nå er hverken Norge eller Voss noget autokrati, men sammenligningen er allikevel påfaldende. Prøv å fokuser på sakens kjerne: Private hjem rives ned, fordi at folk skal muntre seg med turist- og fritidssysler.

Det er handlinger vi her i vesten rister på hodet av, når de forekommer i autokratier rundt om. Men vi forventer det ikke, i et demokrati som vort - flertal eller ikke.

Og så lidt om miljøet.

Synergien mellom jernbanestasjon og gondolbane. Et lite piss i havet (undskyld uttrykket). Man har valgt å hekte sig på cruiseturismen, som er den mest forurensende turistindustri som eksisterer. Et cruiseskip genererer mellom 6 og 800.000 tusen tonn søppel om uken. Et skip ved kai i 10 timer, genererer et CO2 utslipp, som svare til 10.000 bilers kjørsel mellom København og Milano t/r. (Kilde: Berlingske Tidende, København). Kun en sidebemærkning her.

Så er det de naturmessige aspekter: Stygg trassé fra centum og oppover mot Mølster og hotel på Hangurstoppen, for ikke å snakke om den nedre gondolstasjonens volumiøse tilstedeværelse på vestre Vangen.

Til slutt vil jeg henvende meg direkte til kommunestyret, som skal ta endelig stilling til oreigningen etter påske.

Alle er sikkert enige om, at både spørsmålet om plassering av den nye gondolbanen, og oreigningen, er et overordenligt vanskelig spørsmål å ta stilling til. Men nå er det allerede flere i salen som har tatt ansvar og stemt imot. De tenker kanskje på sine sambygdinger, som mister hjemmene sine for en gondolbane.

Så ærede representanter og godtfolk: Tross en eventuel partidisiplin og stem NEI til oreigning, før enn alle faktuelle finansieringsoplysninger er på bordet. Svisken må på disken. Alt må være gjennomsiktig i en så viktig og alvorlig sak. Resten er op til domstolene, hvis det kommer så langt.

God påske til alle!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt namn. Då vert det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, trugslar, hatske meldingar eller reklame vert ikkje akseptert på avisa-hordaland.no. Falske profilar vert utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.