– Noen spekulanter tjener penger på å bruke uhorvelige mengder energi. Intet vettig blir produsert. Ingen tekstiler. Ingen varmende gensere, skriv Gabriel Fliflet om at det no skal utvinnast Bitcoin i lokala på Dale der det tidlegare vart strikka genserar. Biletet er brukt for å illustrera lesarinnlegget.
– Noen spekulanter tjener penger på å bruke uhorvelige mengder energi. Intet vettig blir produsert. Ingen tekstiler. Ingen varmende gensere, skriv Gabriel Fliflet om at det no skal utvinnast Bitcoin i lokala på Dale der det tidlegare vart strikka genserar. Biletet er brukt for å illustrera lesarinnlegget. Foto: Brynhild Stein/Arkiv

Utvinning av Bitcoin – en meningsløs industri

Dale er kjent for sin produksjon av flotte gensere.

Nå har nye folk rykket inn. De skal utvinne Bitcoin. Det er ikke lett å forstå prosessen, men det koker ned til dette:

Noen spekulanter tjener penger på å bruke uhorvelige mengder energi. Intet vettig blir produsert. Ingen tekstiler. Ingen varmende gensere. Antall arbeidsplasser er i øyeblikket to eller tre, færre enn antall fotterapeuter i en liten bykommune. Disse må være blant de mest energikrevende arbeidsplassene i hele Norge.

Nå vil spekulantenes selskap, Kryptovaluta Dale AS, ha enda mer energi. Voldsomme mengder: 120 MW.

Det tilsvarer halve maksimaleffekten i Drammen kommune (70.000 innbyggere).

Vi må alltid forsøke bruke så lite energi som mulig. Det er knapt om energi som kan kalles miljøvennlig, og selv «ren» vannkraft eller vindkraft gjør ofte skade i naturen:

Elver blir bygget ut, fjell- og kystnatur blir forringet av vindmøller. Og fossil energi, sender, som vi vet, oss alle snart lukt inn i stekeovnen.

Det er i prinsippet ingen begrensninger på hvor mye energi vi kan bruke på å utvinne kryptovaluta. I dag bruker bitcoin-spekulantene mer strøm enn hele Irland, og forbruket går rett til værs. Etter Bitcoin kan det komme nye typer kryptovaluta, som alle kan få nye spekulanter og nye krav om mer energi.

På listen av hva vi bør bruke vår knappe energi til, bør produksjon av kryptovaluta for finans-spekulanter komme på bunnen. Våre politikere bør snarest klø seg i hodebunnen og gjøre fremstøt internasjonalt for å begrense denne meningsløse og miljøfiendtlige forretningsideen. De bør kreve konsesjon for og stille krav til datasentre.

Vi vanlige folk oppfordres til montere sparedusj og bruke sparepærer. Og det er bra.

At firmaer som satser på bitcoin-utvinning, samtidig får fritak for el-avgift og eiendomsskatt, er ikke til å begripe.

Artikkelen held fram under annonsen.

Vårt hjemlige BKK bør ikke være med på utbygging av nye kabler og transformatorer, men vise samfunnsansvar og holde seg unna en bedrift med så tvilsom forretningsidé som den på Dale.

Gabriel Fliflet, leiar i Naturvernforbundet Hordaland